SFM Logo

Sportfiske för Morgondagen

Navigator

:: :: Tillbaka
:: :: Back

 Flugfiske i Tattartjärnarna


Allmänt:
Tattartjärn, Ljustjärn och Norstjärn är tre dödisgropar från senaste istiden!
Dessa tjärnar är iordningställda av Riddarhyttans fiskevårdsförening.
Området runt tjärnarna är välordnat med grillplatser, vindskydd, toaletter
och fina handikapp- och flugbryggor för trevligt fiske, perfekt för den som önskar stillhet, natur och trevlig omgivning. Tjärnarna har till skillnad från många andra vatten i området relativt klart vatten vilket gör att fisken blir extra skygg. Fisken i tjärnarna består av regnbåge med en snittvikt på 5-6 hg kg.
När det gäller flugfisket så sker fisket från land eller de på flytbryggorna som finns i tjärnarna ( Tattartjärn och Ljustjärn).
Endast konstgjorda beten får användas i tjärnarna. Man får heller inte använda sig utav luktbeten som typ powerbait…

Insektsliv:
Insektslivet i sjön domineras av olika nattsländearter, men det förekommer även flera andra olika arter av dagsländor också. Bl. a i månadsskiftet maj/juni kläcker den stora Sjösandsländan (Ephemera Vulgata) och får då alla fiskar i sjön att vakna till liv. Har du riktigt tur kan du kanske stöta på någon av de större ”klunsarna”. Bara du har rätt imitation. Var beredd!
Men man måste hålla god uppsikt på vädret. Ostadiga perioder kan göra att kläckningarna förskjuts, och man vill ju helst inte missa den stora banketten. Det bästa Vulgata fisket har man för övrigt oftast mitt på dagen när solen skiner som starkast. Myggen fortsätter att kläcka som tidigare.

I månadsskiftet juli/augusti är fisket svårare men ett knep är att vänta ut de riktigt sena kvällstimmarna mellan kl. 22-24. Då är mycket nattsländor i farten och stora saker brukar hända..... (E12, Rackelhane m fl.) är ett bra val vid detta fiske.

Månadsskiftet September/Oktober anses vara högsäsong av många flugfiskare. Alla sorters insekter intresserar då fisken. Stor variation bland flugor och fiskemetoder gäller då: Smått och stort (8-20) vått och torrt. Nattsländor, myror, getingar mm.
Fisken går ofta och kryssar i vakrundor, så det gäller att lägga ut flugan med framförhållning längs den förmodade rutten.

http://www.riddarhyttan.nu/fvf/