SFM Logo

Sportfiske för Morgondagen

Navigator

Tillbaka
Back

TILLGÄNGLIG FÖDA & KLÄCKNINGAR

Fisket i Bergslagen är ofta tillåtet året runt i de strömmande vattnen, till nackdel för de naturliga öringstammarna men till flugfiskarens fördel för stunden. Det tillåter fiskare tillbringa en stor del av året vid sina vatten och utveckla sin kastteknik.
Om vi börjar med vinterfisket <Nov-Mars> så fiskas det med streamers. Öringen verkar ha en förkärlek till mörka streamers bruna/svarta med kulögon.
Vårfisket <Mars-Maj> beroende på hur länge vintern håller i sig. Direkt efter vårfloden när vattentemperatur stigit & vårfloden sjunkit undan så kommer vissa vårar en kraftig Bäcksländekläckning. De öringar som klarat vintern är nu hungriga och vaknar till liv. Fisket sker med traditionella dagsländenympher i mörkbruna färger, för att imitera Bäcksländorna.
Kläckningar av andra dagsländearter såsom Vasslända Gulforsslända Stor åslända börjar i maj. Strömslända och Åsandslända strax innan midsommar. Dagsländekläckningarna är oftast sporadiska och glesa.
Under högsommaren och sensommaren är vattnet oftast lågt och varmt. Försommarens kläckningar är över och öringen föga aktiv, nu finner du den i de hårda strömmarna. De kläckningar du råkar på är vid den här årstiden : Trollsländor.
I några av Bergslagsströmmarna finns de i stora antal.
När sommaren går över mot höst <Aug-Sept> och de första mörka nätterna kommer, är det tid för Nattsländorna att sätta igång sina kvällskläckningar. Med lite tur kan man träffa in en sån kläckning.
Mot <Okt-Nov> förbereder sig och vandrar öringen upp till lekplatserna för lek. Då är det både dåligt fiske och dålig fiskeetik att störa dom i leken. Först när dom hämtat sig efter leken och vintern har vänt mot vår, är tiden inne.