SFM Logo

Sportfiske för Morgondagen

Navigator

:: :: Tillbaka
:: :: Back

 Båt/Flytringsfiske i Lilla Djurlången


Allmänt:
Lilla Djurlången är en väldigt vacker skogssjö, perfekt för den som önskar stillhet, natur och trevlig omgivning. Naturen står i skarp kontrast till vad man oftast finner och fisken är av fin kvalitet. Här finns regnbåge med en snittvikt på c:a 1 kg. Förutom regnbåge förekommer det även gädda och abborre i sjön.
När det gäller flugfisket så sker det mesta fisket från båt eller flytring. Denna sjö är som skapt för flytringsfiske. Vad kan väl vara mer himmelskt för en flugfiskare än att driva runt i en flytring på en vacker och rofylld skogssjö när regnbågen vakar efter insekter?


Insektsliv:
Insektslivet i sjön domineras av olika nattsländearter, men det förekommer även flera andra olika arter av dagsländor också. Bl. a i månadsskiftet maj/juni kläcker den stora Sjösandsländan (Ephemera Vulgata) och får då alla fiskar i sjön att vakna till liv. Har du riktigt tur kan du kanske stöta på någon av de större ”klunsarna”. Bara du har rätt imitation. Var beredd!
Men man måste hålla god uppsikt på vädret. Ostadiga perioder kan göra att kläckningarna förskjuts, och man vill ju helst inte missa den stora banketten. Det bästa Vulgata fisket har man för övrigt oftast mitt på dagen när solen skiner som starkast. Myggen fortsätter att kläcka som tidigare.

I månadsskiftet juli/augusti är fisket svårare men ett knep är att vänta ut de riktigt sena kvällstimmarna mellan kl. 22-24. Då är mycket nattsländor i farten och stora saker brukar hända..... (E12, Rackelhane m fl.) är ett bra val vid detta fiske.

Månadsskiftet September/Oktober anses vara högsäsong av många flugfiskare. Alla sorters insekter intresserar då fisken. Stor variation bland flugor och fiskemetoder gäller då: Smått och stort (8-20) vått och torrt. Nattsländor, myror, getingar mm.
Fisken går ofta och kryssar i vakrundor, så det gäller att lägga ut flugan med framförhållning längs den förmodade rutten.
Det finns alltså chans också till grov fisk i Lilla Djurlången. Regnbågar på över tre kilo fångas årligen. Dessa fiskar väljer dock sina uppehållsplatser med stor omsorg. En vik med dybotten och näckrosbälten är ett speciellt populärt tillhåll.